Wednesday, February 29, 2012

'Karalienė miega'


Man taip patiko skaityti Ingvar'o knygas apie Eling'ą, kad susigundžiau perskaityti ir šiek tiek daugiau, ką jis yra parašęs. Vienintelis kitas šio autoriaus lobis aptiktas bibliotekoje, buvo 'Karalienė miega'. Nesigailiu perskaičius juolab, kad pati knygutė vos 102 puslapių, tačiau nebloga ir kainavo man porą atokvėpio valandėlių ir kelionę į darbą Klaipėdon. 

Knygoje (gal greičiau reikėtų sakyti knygelėje) rašoma apie sutuoktinių porą, kuri skiriasi nuo visų kitų normalių porų gyvenančių ramų gyvenimą. Astoro ir Gretės ramus gyvenimas - tai slampinėjimas po namus su buteliu stipraus gėrimo ir cigarete dantyse. Pasakojime veiksmas vyksta vieną lietingą vakarą, per kurį Astoras rūpinasi savo gerokai įkaušusia žmona ir kartu prisimena kelią iki tos vietos, kur jiedu yra dabar. Vakaro kulminacija tampa keisti įsibrovėliai į jų namus, kurie šiam kūriniui suteikia šiek tiek detektyvinę liniją.

Pavadinime žodis karalienė rašomas mažąją raide, nes toji karalienė iš tiesų neturi jokio kilmingo statuso, ji tiesiog yra žymi romanų rašytoja, kurios knygos pardavinėjamos spaudos kioskuose už kiek mažiau nei 40 kronų. Ji - kioskų karalienė. O šis pasakojimas apie kiek kitokią meilę ir apie tai, kas gali nutikti dviems mylintiems žmonėms.

Nuo knygos viršelio:

Apie:
Ingvar Ambjørnsen
'Karalienė miega' 
(Dronningen sover)
Iš norvegų kalbos vertė Eleonora Strazdienė
'Vaga'
2005 m.
102 psl.
(knyga iš bibliotekos)

P.S. Patikusias citatas iš knygos sutalpinau čia.



No comments:

Post a Comment