Tuesday, February 21, 2012

'Kraujo broliai'



Pagaliau baigiau visą lietuviškai išleistą Elingo seriją ir net šiek tiek gaila pasidarė, kad viskas taip greitai pasibaigė. Vis tik pasirodo, kad ketvirtosios dalies 'Mylėk mane rytoj' lietuviškai išleistos dar nėra, o taip norėtųsi, kad būtų, nes jau pripratau prie to Elingo personažo ir prie to komiškumo, kuris vis kelia nuotaiką.

Iš tiesų, tai trečioji dalis buvo pati geriausia: joje netrūko nei komiškų situacijų, nei veiksmo, nei redaktoriaus paliktų klaidų. Nebuvo nuobodu, kaip kad skaitant antrąją ir daug greičiau susiskaitė negu prieš tai buvusios. Nors šią knygą turėjau jau seniai, tačiau neskaičiau, nes pirmųjų dalių neturėjau. Ir vis tik džiaugiuosi, kad išlaukiau tos akimirkos, kol būsiu anas dvi perskaičius, nes kai kurių dalykų galbūt nebūčiau supratus. Nors kita vertus autorius gana gerai viską paaiškinęs ir aprašęs, tad manau skaitantys tik šią dalį nenusiviltų taip pat.

Patiko man ši knyga viskuom: tiek tuo vaikišku veikėju bukumu, tiek adaptacija į visuomenę, tiek tais dviem kačiukais, tiek ta keistuole Reiduna ir senuoju poetu. Viskas čia derėjo. O komiškos scenos tikrai ne kartą privertė gerai pasijuokti. Knyga taip pat priminė seniai pamirštas tiesas apie draugus ir apie norus, apie vienatvę ir supratimą. Viskas gyvenime priklauso tik nuo mūsų, jeigu norime gerai jaustis tarp žmonių, turime adaptuotis, nesvarbu ar savaime ar kieno nors paskatinti. 

Jeigu ir kiti norvegų rašytojai taip gerai rašo, tai tuoj keisiu mėgstamiausių autorių tautybę (kol kas mėgstamiausi buvo prancūzai). Beje, pagal šią knygą pastatytas norvegiškas filmas 'Elling', akademiniuose kino apdovanojimuose nuominuotas kaip geriausias 2001 metų filmas užsienio kalba. Jau svajoju išvysti šią ir kitų perskaitytų šios serijos knygų ekranizacijas.

Anotacija:

Apie:
Ingvar Ambjørnsen
'Kraujo broliai' (Elingas Nr. 3)
(Brødre i blodet)
Iš norvegų kalbos vertė Alma Ločerytė Dale
'Alma littera'
2006 m.
240 psl.
(knyga nuosava)

P.S. Patikusias citatas iš knygos sutalpinau čia.

No comments:

Post a Comment